Hårdare regler för smslån väntar

Gammalt inlägg.

Riksdagen lag i torsdags fram en lagremiss på att smslån bland annat ska ha samma kreditprövnings regler som privatlån och andra “vanliga” lån. Det innebär att företagen bakom smslån MÅSTE använda sig av ett oberoende kreditupplysningsföretag för att få inkomstuppgifter för den eventuella låntagaren hos dom. Detta har smslånen varit ett undantag för tidigare.

Detta är någon Kronofogden velat se en längre tid nu då det finns vissa smslån företag som missköt sig angå just detta, vilket lätt till att personer som inte klarat av att betala tillbaka sina lån dragit på sig stora skulder. Dock kommer inte någon lag om att man inte kommer få låna ut pengar på natten vilken bland annat Finland infört. Den nya lagen kommer med stor sannolikhet börja gälla från och med 1 januari 2011.

Nya lagen för smslån innefattar bland annat detta:

– Lag om kreditprövning via oberoende kreditupplysningsföretag.

– Utbetalningen för ett smslån ska först ske efter att företaget skickat fullständig information om lånevillkor via antingen vanligt brev eller via mail. Det finns även förslag om att utbetalningen därför inte ska komma in på låntagarens konto förens 24timmar efter ansökan.

– 14dagars ångerrätt där låntagaren ska kunna betala tillbaka lånet inom 14dagar och slippa andra utgifter än räntekostnaden.

Det här inlägget postades i Smslån. Bokmärk permalänken.